Com Hem uppmärksammar Safer Internet Day

6 februari, 2018

Idag, den 6 februari, är det Safer Internet Day som syftar till att främja en trygg och säker vardag på internet för alla. För att uppmärksamma denna dag presenterar Com Hem en ny rapport: ”Com Hem-Kollen integritet” om svenskarnas syn på säkerheten på nätet. Rapporten presenteras vid ett seminarium arrangerat av Surfa Lugnt.

Undersökningen, som är genomförd i samarbete med Kantar-Sifo, visar att 38% välkomnar en fortsatt digitalisering och lagring av personuppgifter för att effektivisera samhällstjänster. Dock visar undersökningen att det också är många som upplever en oro över hur deras personuppgifter hanteras. Denna oro är högre bland yngre (18-34-åringarna) än bland äldre.

Oron handlar exempelvis om att information ska hamna i fel händer eller att man riskerar att få för mycket reklam och erbjudanden utifrån vad man gör på internet. Det som skrämmer allra mest är dock systematisk datainsamling från myndigheter och oron för vad den datan kan användas till i framtiden. Känslan av att vara övervakad gör folk skeptiska till digitaliseringen generellt.

För att minska denna oro måste myndigheterna i större utsträckning och på ett tydligare sätt, visa privatpersoner vad som lagras och i vilket syfte.

”Den 1 september 2018 kommer vi att ha en ny myndighet för digitalisering av offentlig sektor på plats. Vi uppmanar den nya myndigheten att se arbetet med ökad transparens kring hanteringen av personlig data som ett av sina framtida huvuduppdrag och involvera oss operatörer i detta arbete, ”säger Petra von Rohr, kommunikationsdirektör på Com Hem.

På ett seminarium på Safer Internet Day, som arrangeras av organisationen Surfa Lugnt, kommer Com Hems kommunikationsdirektör Petra von Rohr att presentera rapporten. Mer information om seminariet hittar du här.

Läs även vår debattartikel i Metro som vi skrivit tillsammans med Surfa Lugnts ordförande Kristina Axén-Olin.

För ytterligare information kontakta:

Fredrik Hallstan, Presschef
Tel: +46 (0)761 15 38 30
press@comhem.com

Om Com Hem

Com Hem levererar bredband, tv, play och telefonitjänster till svenska hushåll och företag. Vårt kraftfulla och framtidssäkra nät med hastigheter upp till 1 Gbit/s når hälften av Sveriges hushåll, vilket gör Com Hem-koncernen till en viktig motor i det digitala Sverige. Vi erbjuder våra 1,45 miljoner kunder det största utbudet av digitala tv-kanaler och playtjänster via digitalbox eller på surfplattor och mobiltelefoner. Bolaget grundades 1983 och har cirka 1 100 anställda. Huvudkontoret ligger i Stockholm och verksamheten bedrivs genom de fyra dotterbolagen Com Hem AB, Boxer TV Access AB, Phonera Företag AB och iTUX Communication AB. Under 2016 omsatte koncernen 5 665 MSEK. Com Hem-aktien är sedan 2014 noterad på Nasdaq Stockholm. www.comhemgroup.se.